Recessief (Deens) bont

Bij de allereerste kleine grasparkietjes die in 2002 werden aangeschaft, zat er al eentje tussen: een recessief bonte pop, althans dat dacht ik toen, want als ik de foto's nu terugzie is het duidelijk een man. Dat de neusdop van een recessief bonte man niet blauw is, maar meer roze met een blauwe waas, dat wist ik toen niet. Ook niet dat een man in bijna alle gevallen veel minder tekening heeft dan de pop. Toen later dat jaar de eerste Engelse grasparkieten werden gekocht, zat er niet geheel toevallig weer een recessief bonte tussen, dit keer wel een pop, duidelijk te zien aan de neusdop en de tekening. En in het voorjaar van 2003 werd er weer een gekocht, een schitterende kobaltblauwe violet. Bij gebrek aan een recessief bonte Engelse man en vanwege teleurstellende kweekresultaten met deze bij de vogelhandel opgepikte "aanwinsten" - de beginnersfout die we allemaal maken - werd er nooit een uiterlijk recessief bonte gekweekt. In de tussentijd was ik ook in contact gekomen met Jac Cuyten en al snel ging de aandacht naar de Standaard grasparkiet. De kleurtjes, hoe mooi ook, moesten (voorlopig) wijken.


een van de eerste grasparkietjes in de buitenvolière in Dommelen, 16 nov 2002

de eerste Engelse recessief bonte pop,
23 dec 2002

een tweede Engelse recessief bonte pop, gekweekt door Frans van Ham, 5 apr 2003


Dat de recessief bonte kleurslag niet de gemakkelijkste kleurslag is om op formaat te kweken is duidelijk uit de vele teksten die hierop na te lezen zijn. De naam van Jan Bouwmeester zul je hierbij veelvuldig tegenkomen. Hij ging al in 1978 met recessief bont aan de slag. Gestart met een klein vogeltje uit de winkel, kweekt hij uiteindelijk in 1990 een recessief bont donkergroene man die tussen 1990 en 1997 drieentwintig keer aan een show meedeed. In Karlsruhe werd hij met "De Furore" zelfs Europees kampioen van deze kleurslag. De recessief bonte kwam meerdere keren aan bod in Onze Vogels, het maandblad van de NBvV, de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. In maart 1992 werd Jan daar ook geroemd, met een verwijzing naar een in Maarn opgerichte studieclub "Deensbont". Jammer dat ik me daar niet meer voor kan inschrijven :-) Hieronder een aantal artikeltjes in pdf formaat.


Onze Vogels, Grasparkieten, Recessief- of Deens-bont, S. Harkema en A. Versluis, 45e jaargang no. 7, 1984.

De recessief Deensbonte (pdf) - Jan Bouwmeester
Dominant en recessief bont (pdf) - leesvoer NGC-DBS site
De recessief bonten nader bekeken (pdf) - Sander Stolk
Hoe bont kunnen de grasparkietenkwekers het maken? (pdf) - Matthijs Slagter


In 2014 en 2015 zijn een aantal mooie split recessief bonte jongen gekweekt uit aangeschafte vogels van Michael Weiss uit Frankfurt am Mein. Laat in 2015 zijn daar een aantal vogels aan toegevoegd van Jasper van Thiel. Het heeft lang geduurd, maar op eerste kerstdag 2015 is een uiterlijk recessief bonte uit het ei gekropen in Villa Vederhof.


NGC D32 16 041 en 042, recessief bont kobaltblauw, 14 februari 2016 (51 en 47 dagen oud)

NGC D32 16 043, recessief bont opaline kobaltblauw, 21 februari 2016 (39 dagen oud)

NGC D32 16 048, recessief bont opaline donkergroen, 14 juli 2016 (5,5 maand oud)


"Zijn de meesten van ons, toen we aan grasparkieten begonnen, niet in de eerste plaats
op hun duidelijke en levendige kleuren gevallen..." - Jan Bouwmeester