"NGC D32 15 081"

Zo heel af en toe krijg je zo'n vogel op je hok. Een man die uiterlijk niet met de schouders boven je andere vogels uitsteekt, maar die geweldige jongen oplevert. Jongen zoals de grijze hieronder, met 4 maanden oud al een geweldige vogel. Helaas zal ie nooit in een tentoonstellingskooitje komen, want hoewel hij wel een ringnummer toegekend heeft gekregen, is ie vanwege een vakantie in Spanje niet geringd.

In oktober 2014 zijn de vogels van Cihan Sazak, door omstandigheden gedwongen te stoppen met de vogels, in één partij opgekocht. En daartussen zat een klein geelmasker grijs mannetje van Jac Cuyten. Cihan had er zelf nog niet mee gekweekt. Uit een koppeling met een dominant bonte spangle opaline grijze van Cihan, kwamen daar twee jongen uit: de grijze hierboven en een heel mooie spangle kobaltblauw violet. Beide vogels absoluut beter dan de oudervogels en zo ziet iedere kweker dat natuurlijk het liefst.


CS1 14 191

CS2 12 007

NGC D32 15 076

Uit een eerdere verparing met een spangle kobaltblauw violet uit de eigen kweek kwamen ook al twee geweldige geelmasker kobaltblauwe jongen. Een minder 3e jong werd direct aan een andere liefhebber van de geelmasker kleurslag doorverkocht.


NGC D32 14 109

NGC D32 15 057

NGC D32 15 058

In een volgende verparing met een zware opaline mauve violet uit de eigen kweek, met de bedoeling de kleine spots van het geelmaskertje te verbeteren, kwamen weer twee geelmaskers: een klein kobaltblauw popje, maar ook een geweldige grijze man.


NGC D32 14 109

NGC D32 15 102

NGC D32 16 004

En dan wordt je getroffen door het noodlot. Het grijze geelmaskertje ligt teruggeplaatst bij de dominant bonte spangle opaline grijze pop een paar dagen later dood in de broedkooi. Hij laat slechts 6 jongen na, waarvan 4 geelmaskers, een kleurslag die vlak ervoor verloren gegaan was op het hok. Hij heeft er zelf trouwens maar drie van grootgebracht, de andere jongen werden door pleegouders opgevoed. De basis voor een sterk vervolg in 2016 is in elk geval gelegd. Hopelijk brengen de jongen op hun beurt ook weer mooie jongen voort en wordt het grijze geelmaskertje post mortum één van de nieuwe stamvaders op het hok.