NGC D32 12 064

Jarenlang kende ik de feather duster alleen van plaatjes die ik vond op internet. Soms verrast zo'n vogel je in het nestblok. Eerst zie je er nog weinig aan en denk je dat er een toekomstig kampioen in het nest ligt. Als de veren blijven groeien en groeien... en groeien... dan wordt het langzaam duidelijk...

Voor mij was het de tweede feather duster op het hok. Na het maken van de bovenstaande foto heb ik het vogeltje, op dat moment al 45 dagen oud maar nog volop door de ouders gevoerd, uit zijn toekomstige lijden verlost. Het lot van een feather duster staat namelijk al vast als het jong uit het ei komt. De veren zullen blijven groeien. De oudervogels zullen dit op een gegeven moment opmerken en het jong niet meer voeren en op termijn zelfs aanvallen. Apart zetten is mogelijk, maar een featherduster moet dan met de hand worden gevoerd. Het groeiproces put het vogeltje uiteindelijk uit, met de dood tot gevolg.


29 jan (39 dagen oud)

2 feb (43 dagen oud)

4 feb (45 dagen oud)

Bij een feather duster gaat er genetisch wat fout. Het is een recessief verervende mutatie, dus beide oudervogels dragen de aanleg bij zich. Bij het opbreken van het koppel ouderdieren is het veelal opgelost. De kans is namelijk niet erg groot dat het met andere partners opnieuw tot feather dusters leidt, hoewel... aangezien de meeste kwekers van standaard grasparkieten lijnenkweek toepassen, is de kans toch aanwezig dat het binnen verwante vogels opnieuw de kop opsteekt.